Fröpåsar

Fröpåsar

"Greenwash", målning från utställningen "Till mitt framtida barnbarn".

  Fröblandning med ängsblommor.

  Tänk dig ett villaområde uppifrån. Mycket asfalt och annan hårdgjord yta. Mycket kortklippt gräs. För bin, fjärilar, humlor ger det inte mat och boställen. Knappt något vatten alls.

  Bjud in naturen i din trädgård! Lämna högar med död ved som får multna och bli vild, höstlöv om hösten. Kompostera. Skapa tillgängliga vattenytor.

  När humlorna vaknar hungriga tidigt om våren finns knappt något att äta. Sälg, pil kan bli deras första livräddande måltid. Tänk nektar och pollen hela säsongen, det blir allt viktigare när årstiderna nu förändras. Nässlor, tistlar, buddleja, lavendel, en äng. Vad kan du odla hos dig? Kan du bygga bi-hotell?

"Rättslös", målning från utställningen "Till mitt framtida barnbarn".


Tre sorters frön för att odla mat.


Cocktailtomat Solanum lycopersicum ’Koralik’. Tålig planta med talrika, välsmakande tomater.
Squash Cucurbita pepo ’Lemon Squash’. Delikat, gul, liten squash.
Borlottoböna Phaseolus vulgaris ’Borlotto Lingua di Fuoco’. Högväxande och delikata. Ger först brytbönor, sedan spritbönor.


Att odla sin mat är sinnligt, hoppingivande eftersom våren börjar straxt efter midvintern med de tidigaste sådderna. Och det är obeskrivligt gott!

  Har man tillgång till jord, antingen i krukor på balkongen, fönsterbrädet, i trädgården, på kolonin eller på delad mark hos en granne, är det också ett bra sätt att lära sig viktiga kunskaper. Vi är beroende av mat, nästan varje dag och maten är beroende av naturen. Vi är en del av naturen.

  Undvik att göra odling till en extrem materialsport. Kompostera egen jord, köp inte torv-jord för klimatet och våtmarkernas skull. Dela och låna apparater.